Škola vaření Bistrotéky Valachy má novinky. A stále častěji ji navštěvují muži
ZLÍN - Čím dál víc mužů navštěvuje letos kuchařské kurzy ve Škole vaření Bistrotéky Valachy v Obchodním domě Zlín. Celkem se letos uskutečnilo již pět desítek kurzů a prošlo jimi přes 500 zájemců, kteří se do Zlína sjíždí z celé Moravy.
„Rostoucího podílu mužských účastníků jsme si začali všímat v posledních pár týdnech. Ještě nedávno muži buď vyhledávali určitá specifická témata, jako třeba přípravu zvěřiny či ryb, nebo kurz dostali jako dárek. V poslední době se ale hlásí aktivně sami a často na kurzy, které byly donedávna doménou žen. Třeba na kurzech pečení kvasového chleba nebo valašských frgálů dokonce tvoří až polovinu účastníků. Přisuzujeme to tomu, že roste obliba řemeslných produktů, které člověk zvládne vyrobit i doma, a navíc je vaření u mužů čím dál oblíbenějším koníčkem,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Bistrotéky Valachy.
Do konce června se ve Škole vaření uskuteční ještě čtyři desítky kurzů. Většina je vyprodaná, ale na některá témata se ještě najdou místa. „Už jsme také vypsali novinky na podzim a zimu. Opět jsme zařadili osvědčená témata jako asijská, thajská, vietnamská či indická kuchyně, ale přibyly i nové kurzy, třeba croissanty a vánoční cukroví s Martinou Kynstlerovou, streetfood nebo curry a přidáváme také termín populárního kurzu pro děti,“ dodává Tomáš Blabla.
Zlínská Škola vaření pravidelně spolupracuje vedle Martiny Kynstlerové, vítězky soutěže Peče celá země, s dalšími renomovanými osobnostmi. Vyučuje v ní mj. Tomáš Černý, šéfkuchař pražské restaurace Dejvická 34 oceněné Bib Gourmand v Michelinově průvodci, přední český odborník na thajskou a asijskou kuchyni Antonín Bradáč nebo michelinský Roman Paulus. Pečení valašských frgálů a valašskou kuchyni vyučují cukrářka Pavla Stoklasová a šéfkuchař Josef Tydlačka z Resortu Valachy Velké Karlovice.
Nově řady lektorů rozšířil Dominik Unčovský, který byl před pár dny vyhlášen jako Objev roku v prestižní odborné anketě Zlatý kuchař 2023 a má na svém kontě také vítězství v národním kole soutěže Bocuse d´OR, která je přezdívána jako gastronomická olympiáda.
Více informací: www.bistrovalachy.cz/skola-vareni
Poslední volná místa do prázdnin:
•9. 5. Kurz Romana Pauluse
•12. a 13. 5. Steaky a omáčky s Tomášem Černým
•21. 5. Tartaletky s Martinou Kynstlerovou
•22. 5. Králík v kuchyni s Dominikem Unčovským (Zlatý kuchař – Objev roku)
•3. 6. Asijská kuchyně (nejen) pro vegany
•11. a 18. 6. Letní škola grilování – steaky
•16. 6. Pečení kvasového chleba
•17. 6. Neobyčejné zákusky s Martinou Kynstlerovou
•24. 6. Vietnamská kuchyně s Mayem Tran Hau
•25. a 26. 6. Pečení dokonalých dortů
Podzimní tipy ze Školy vaření:
•Kouzlo croissantů s Martinou Kynstlerovou (2. 9.)
•Kurz vaření pro děti (8. 9.)
•Velká pánská jízda s Tomášem Černým (20. a 21. 10.)
•Kouzlo 5 druhů masa s Tomášem Černým (23. 9.)
•Pečení vánočního cukroví s Martinou Kynstlerovou (24. a 25. 11., 2, 15. a 16. 12.)
•Thajská kuchyně s Antonínem Bradáčem (1. 9., 6. 10., 3. 11.)